Ordlista för mössor och huvudbonader från Manky.se

Även lite historia har trillat in, hoppas det är till nytta. Om det är något ni saknar, tveka inte att höra av er till oss eller om ni har någon typ av huvudbonad hemma som ni inte vet vad den kallas. Vi är specialiserade på ämnet och kan förhoppningsvis hjälpa er. 

Mössor

Användes förr i tiden mest som plagg som skulle värma, det var då kvinnor och barn som använde mössa. Det ansågs inte ha någon status, så det var endast praktiskt. Det har alltid varit hatten som dominerat i alla tider, det finns inte mycket tecken på att man använde mössa någonstans i världen före sent 1900-tal. Det var ungefär vid 90-talet man började använda plagget som ett modeplagg. Efter detta har det tillkommit många typer av mössor. Modeller med öronlappar, tofsar, skärmar, virkade, stickade, mönstrade för att nämna några typer. På engelska heter det beanie som är den riktiga översättningen, även då de flesta brukar säga cap eller hat. Smeknamn för mössor har det funnits under åren, men det mest använda är förmodligen ”smula” som man kan höra ”Vanheden” säga i de klassiska filmerna ”Jönssonligan”.

Toppluva & tofsmössa

Toppluva är en sorts mössa som brukar vara lite spetsigare (tomteluva) men de kan också ha en tofs eller något liknande. T.ex. en populär Svea mössa som hittas här. Luva har på senare tid också använts då man menar en huva på en tröja, jacka eller liknande, detta ska inte förknippas. Ska du köpa en toppluva så kolla här.

Huvudbonader

Samlingsnamn för något värmande eller prydande man har på huvudet.

Farfars(gubb)keps 

Även kallad sport keps. En typ av skärmkeps, oftast i tweed material.

Sotarkeps

Har en större rund yta tyg med en liten skärm längst fram.

Beanie

Betyder mössa på engelska, har på senare tid blivit en benämning för mössa som är lite mindre och tunnare.

Mössa med pälsboll 

Pälsboll mössa, ofta med öronlappar och en snodd runt hakan, finns här. Har blivit väldigt populär bland ungdomar de senaste åren.

Pälsmössa med öronlappar

Vi har även en ny trend som innefattar en pälsmössa med öronlappar som man ofta ser på stan nuförtiden. Barts har många sådana fina mössor i grym kvalitet. 

Pilotmössa

Som de varma pälsmössorna i aviatorstil också kallas. Kika in våra pilotmössor här.

Skärmmössa

En annan klassiker är en skärmmössa, som blivit riktigt trendigt hos ungdomar och inom snowboard och skateboard. 

Kosackmössa

En huvudbonad som var åtråvärd i Sverige under mitten av 1900-talet, tillverkades oftast i skinn eller mönstrat tyg.

Hattar

Hattar har funnits sedan urminnes tider, nästan. Förr i tiden användes dem av både rika och fattiga och kunde bli ett bra riktmärke från vilken krets man kom ifrån. Det finns nästan lika många typer som det finns människor. Borsalino, cylinderhatt, doktorshatt, kubb(även kallad plommonstopp) är några modeller som blivit populära under åren.

Kepsar

Cap på engelska. Finns många olika typer och härstammar från England där den först sammankopplades med sport. Numer används kepsar flitigt i alla sammanhang av unga personer, men speciellt inom sporten, då man kan koppla kepsen till det lag man håller på. T.ex. baseball, ishockey och så vidare.

Basker

Används av Charles Ingvar (Sickan) i ”Jönssonligan”. Härstammar från Spanien som man kan höra på namnet, Basker-Baskien. Är en mössa ofta gjord i filtmaterial och är helt rund, ska enligt traditionen sitta lite på sned. En tjej basker är just nu väldigt populär är från märket Svensk. Kolla inalla baskrar hos Manky.se här

Skeppar mössa

En huvudbonad med skärm och ofta prydd med ett litet rep, används inom flottan men också av konduktörer.

Sydväst

Är en mössa inom segling som man förr i tiden tillverkade i galon material.


Alltid fri frakt

3-5 dagars leverans

60 dagars öppet köp

Störst i Sverige på mössor

Gilla oss på sociala medier

Få exklusiva erbjudanden och rabatter först av alla genom vårt nyhetsbrev.

Nöjda kunder
"Tack för mössan och den otroligt snabba leveransen. Min dotter älskar den och vägrar ta av den." "Tack för tipset jag fick från er igår, jag är jättenöjd med mössan." "Fick mitt paket idag i brevlådan. Kvaliteten på mössan är över mina förväntningar."